Блог

Топ-3 способи зберегти лохину на зиму

Топ-3 способи зберегти лохину на зиму

Літо тішить нас фруктами та ягодами, які у свіжому вигляді містять найбільше мікроелементів та вітамінів. Цим варто користуватися на повну, наминаючи соковиті плоди. Зокрема, і лохину, найбільш популярні сорти якої дозрівають з червня по вересень, а от зберігатися лохину можна цілий рік. Головне – правильно законсервувати, засушити чи заморозити ягоди.

Консервування лохини

У цьому варіанті обов’язкове додавання цукру, який виступає консервантом. Лохину можна перетерти із цукром та розфасувати у банки. Зверху додають ще ложку-дві цукру, щоб витіснити повітря. Також з ягід можна заварити компот, джем або варення - взимку ці ласощі стануть справжньою знахідкою.

Лагідне сушіння

Цей спосіб стане в нагоді, якщо вам не вистачає місця в морозильній камері. Ретельно відібрані та промиті ягоди можна сушити:

  • у спеціальній сушарці;
  • у сухому місці без доступу прямих сонячних променів (наприклад, на горищі);
  • у духовці при температурі не вище 60°С.

Такий лагідний температурний режим забезпечує збереження корисних властивостей надовго: протягом року «вітамінні втрати» складуть лише до 15 відсотків. Зберігати сушену лохину варто в сухому та прохолодному місці, регулярно провітрюючи та перевіряючи ємності.

Заморожена лохина: мінімум зусиль – максимум користі

Заморозка також допоможе вберегти вітаміни та мікроелементи від негативного впливу термообробки. До того ж, це чи не єдиний спосіб збереження свіжості лохини, її природного смаку та аромату. А ще – нутрієнтів! Дослідження заморожених ягід протягом року показують, що в лохині навіть через 10 місяців зберігається:

  • 77% антиоксидантів;
  • до 76% вітаміну С;
  • 2/3 поживних речовин та мікроелементів.

Щоб правильно заморозити лохину, відберіть лише непошкоджені ягідки, промийте та висушіть на рушнику. А потім складіть у контейнери чи пакети і відправте в морозильну камеру. Так звана «шокова заморозка» при максимально низькій температурі збереже склад ягід, їх зовнішній вигляд і структуру.

Обирайте зручний для себе спосіб продовжити літо - запасайтеся лохиною на зиму, щоб поповнювати вітамінні запаси та насолоджуватися смаком свіжих ягід до нового сезону.

Усі статті