Блог

Лохина у власному саду: тонкощі вирощування і догляду

Лохина у власному саду: тонкощі вирощування і догляду

Лохина – невеличкий чагарник (невелике дерево) родини Вересових, що росте майже у всій Північній півкулі. Здавалося б, ця рослина зовсім невибаглива. Але ті, хто пробував виростити лохину у власному саду, знають, скільки уваги, зусиль, догляду вона потребує.

Підготовка ґрунту для висадки посадкового матеріалу.

До прикладу, спеціального ґрунту з високою кислотністю рН 4,0. Щоб досягнути такого показника, купують спеціальні окислювачі або ж поливають посадкову яму розчинами води та оцту (50 мл на відро), лимонної або щавлевої кислоти (5 г на відро).

Також у посадкову яму для лохини рекомендують додавати:

  • ґрунт хвойного лісу;
  • мох сфагнум, кору, суху соснову хвою;
  • торф та землю з ділянки, на якій ростиме чагарник;
  • річковий пісок, що сприятиме проникненню повітря до кореневої системи.

Не менш важливо підсипати висаджені саджанці сумішшю хвої та перепрілого листя, тирси чи соломи, що захистять рослину від пересихання. Але навіть всі ці заходи не гарантують ідеального результату. Адже лохина у дикому середовищі творить симбіоз з грибами, які насичують її кореневу систему поживними речовинами. Створити такий симбіоз штучно – завдання не з простих. Так само, як і вибір місця для саджанців.

Вибрати правильне місце для посадки лохини

Ділянка для висадки лохини має відповідати наступним критеріям:

  • багато сонячного світла;
  • затишок без сильних вітрів та пізніх весняних приморозків;
  • підвищення та пагорби, де не затримується волога ;
  • бажана наявність пасіки в радіусі кількох кілометрів, що забезпечить краще запилення квітів.

Зберігаємо дистанцію між саджанцями лохини

Висаджують саджанці лохини на відстані до 1,5 м для високорослих сортів, та до 1 м – для низькорослих, після висадки щедро поливають. У липні-серпні варто забезпечити дворазовий полив, бажано – крапельною системою. А в особливо спекотні дні кущі лохини обприскують.

Найпростіший спосіб отримання поживних ягід

Просто придбайте їх у досвідченого виробника, який вирощує лохину з дотриманням усіх екологічних стандартів. Та насолоджуйтеся смаком і користю цієї виняткової ягоди – без зайвих зусиль!

Усі статті